Słynne pierogi babci Marysi i nie tylko...

Słynne pierogi babci Marysi i nie tylko...

Pani Maria Jońca uzyskała certyfikat marki lokalnej Zielone Serce Pomorza przede wszystkim za aktywność i wytrwałość z jaką promuje swoją gminę – Dębnicę Kaszubską i cały obszar Zielonego Serca Pomorza.

Niezabyszewskie Łakocie Madzi - Jabolki

Niezabyszewskie Łakocie Madzi - Jabolki

Niezabyszewskie Łakocie Madzi – Jabolki są to wykonane domowym sposobem twarde galaretki z jabłek. Posiadają różne kształty i smaki, a ich przygotowywane opiera się jedynie na naturalnych składnikach i cukrze.

Rozkosz podniebienia, czyli swojski chleb, masło i twaróg

Rozkosz podniebienia, czyli swojski chleb, masło i twaróg

„Rozkosz podniebienia” - pod taką tajemniczą nazwą Pani Danuta Mielczarek zgłosiła swój produkt spożywczy, na który składa się chleb własnego wypieku, masło i twaróg...

Kuchnia Pomorza

Kuchnia Pomorza

Kuchnia pomorska - hasło, które gdyby chcieć zdefiniować i nadać mu pewne jednolite, określone ramy z pewnością wymknie się z nich, stwarzając tym samym jego recenzentom nie lada  problem.

Szyja indycza z farszem ziemniaczanym

Szyja indycza z farszem ziemniaczanym

Szyję indyczą przygotowuje Pani Lucyna Zariczańska. Większość produktów potrzebnych do jej przygotowania pochodzi z własnego gospodarstwa Pani Lucyny. Indyki karmione są jej własnym ekologicznym pożywieniem, ziemniaki również pochodzą z ekologicznej uprawy.

Nalewka Kubiakówka

Nalewka Kubiakówka

Nalewka Kubiakówka sporządzana jest z aronii, ziół i wyciągów korzennych zalanych spirytusem.  Skład i proces produkcyjny jest tajemnicą rodzinną przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowuje ją Koło Gospodyń Wiejskich z Siemianic.

Kulinarny rys historyczny

Kulinarny rys historyczny

Kuchnia danej społeczności mówi wiele o mieszkańcach zamieszkujących określony teren. Nie inaczej jest z tą częścią Pomorza Środkowego, na której położone są gminy wchodzące w skład Partnerstwa Dorzecza Słupi. Ten niezwykle urokliwy obszar, rozciągnięty od środkowego pasa wybrzeża Bałtyku na północy po kaszubskie gminy Parchowo, Studzienice, Tuchomie na południu- ma swoją kulinarną tradycję.

Syrop sosnowy

Syrop sosnowy

Za czasów naszych „babek i prababek” w domowej apteczce nigdy nie mogło zabraknąć pachnącego żywicą syropu z młodych pędów sosny. Najpiękniejsze pędy uzyskuje się z sosen młodych, rosnących na otwartych i nasłonecznionych polanach, gdzie podłożem jest piasek.

Borówka z gruszką do mięs

Borówka z gruszką do mięs

Produkt przygotowywany jest przez Krótko smażone z cukrem owoce, często połączone z ósemkami niewielkich gruszek. Spora ilość pektyn sprawia, że produkt ten nie wymaga długiej i skomplikowanej obróbki, szybko tężeje zachowując największe walory spożywcze, lecznicze i wizualne.