11.11.2014Na świętego Marcina najlepsza pomorska gęsina, czyli Gęsina w Swołowie

Gęsina w Swołowie!

31 Października 2014

Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina!

Pomorska „Gęsina” odbywa się późną jesienią, bo to właśnie w okolicach dnia św. Marcina bije się gęsi. I choć pomorski szlachcic Andreas Puttkamer zwykła mawiać: „A co tam jedna gęś – tylko udko i pierś”, okazuje się, że mięso gęsie ma nie tylko duże walory smakowe, ale również zdrowotne: 
– Mięso gęsie jest mięsem drobnowłóknistym, łatwo strawnym, a do tego jest bardzo odżywcze. Tłuszcz gęsi jest dużo zdrowszy od wieprzowego, bo ma wyższą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych – zachwala gęsinę Karolina Lewandowska, specjalistka ds. chowu w Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie. – O walorach smakowych trzeba przekonać się na miejscu w Swołowie.
Podczas imprezy, która odbędzie się od 8 do 11 listopada (sobota-wtorek), będzie można zjeść na miejscu lub kupić na wynos gęś pieczoną, półgęski wędzone, pierogi z gęsiną, żołądki gęsie, pasztety, galarety, gęsi smalec, zupy na gęsinie oraz domowe przetwory, które powinny znaleźć się w każdej domowej spiżarni. Targ produktów wiejskich tradycyjnie już („Gęsina „ w Swołowie organizowana jest już po raz siódmy) odbędzie się w ogrodzie Zagrody Albrechta. Potrawy z gęsi serwować będzie blisko 30 kół gospodyń wiejskich i restauratorów. Biesiada odbędzie się pod namiotami. W tym samym czasie, w drugiej części Muzeum (Zagroda nr 15), odbędzie się kiermasz rękodzieła pomorskiego, a także pokazy darcia pierza i warsztaty tkackie (stodoła tkacka, godz. 12.30-15.30). Organizatorzy zaplanowali także zabawy dla dzieci, występy zespołów muzycznych, prelekcje o zdrowotnych walorach gęsiego mięsa, pokazy pracy kowali w muzealnej kuźni i pokazy gotowania na kuchni kaflowej, które poprowadzą lokalni restauratorzy. W tym roku swołowska „Gęsina” potrwa aż cztery dni. – Liczymy na to, że uda się w ten sposób choć trochę rozładować tłok w tej urokliwej pomorskiej wiosce. Rok temu w ciągu trzech dni odwiedziło nas blisko 5 tys. smakoszy – tłumaczy Dawid Gonciarz, kierownik Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie.

Imprezę „Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina” organizują wspólnie Muzeum w Swołowie i Gmina Wiejska Słupsk. Partnerem imprezy jest ogólnopolskie Stowarzyszenie Slow Food, którego misją jest „obrona prawa do smaku”. Szczegółowy program imprezy na www.swolowo.pl.

Zadanie współfinansowane ze środków Samorządu Województwa Pomorskiego i Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich : Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Instytucja Zarządzająca PROW 2007-2013 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

plakat


źródło: www.swolowo.pl

 


wróć