15.09.2017Oprowadzanie po wystawie „Bon Appetit. Zabytkowe sztućce, ich historia, kształty i przeznaczenie”

Zdjęcie użytkownika Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku.

Wszystkich, którzy chcieliby po raz ostatni zwiedzić ekspozycję, Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku zaprasza w dniu 15 września (piątek), o godzinie 17:00 na otwarte oprowadzanie, które poprowadzi kurator wystawy i współautor katalogu – historyk sztuki, Anna Sujecka.

Na ekspozycji prezentowanych jest około tysiąca sztućców, które składają się na jedną z najciekawszych tego typu kolekcji w kraju. Jej unikalność może śmiało konkurować z wieloma polskimi i europejskimi zbiorami. Składają się na nią obiekty srebrne i platerowane, powstałe na przestrzeni ponad trzystu lat – od XVIII wieku do współczesności.

Sztućce prezentowane są w układzie, który przede wszystkim uwzględnia ich przeznaczenie. Obok powszechnie znanych noży, widelców i łyżek, na ekspozycji zobaczyć można m.in. szczypce do raków i homarów, chwytaki do kości, zestawy do tranżerowania mięs i ryb, łopatki do lodów, wyciskarki do cytrusów, akcesoria do herbat i suszy ziołowych, czerpaki do śmietanki, sitka i młotki do lodu.

Udział w spotkaniu jest bezpłatny. Organizatorzy serdecznie zapraszają. 


Muzeum Pomorza Środkowego,
ul. Dominikańska 5-9
76-200 Słupsk

wróć