15.09.2019Pożegnanie lata w Skansenie. Jesień się pyta, co lato zrobiło.

15 września Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach zaprasza na pożegnanie lata, na którym w urokliwym pejzażu skansenu, będzie okazja do podglądania wielu zajęć, jakie przed zimą wykonywali rybacy i rolnicy, możliwość wzięcia w nich udziału, możliwość wdychania rozchodzących się w zagrodach zapachów, smakowania zup i potraw tam przyrządzanych. Wiadomo, iz jesień na wsi to przede wszystkim czas robienia zapasów, gromadzenia i konserwowania żywności. Od obfitości letnich urodzajów zależeć będzie życie w ciągu wielu następnych miesięcy. To dlatego "Jesień się pyta, co lato zrobiło". Z jego owoców bowiem zrobi się zapasy, ukisi kapustę, wyciśnie sok z buraków, ususzy śliwki, usmaży powidła, zakonserwuje mięso, zrobi i uwędzi wędliny. Zabezpieczy kartofle, brukiew i ziarno na zimę. W związku z tym, że jesień na wsi to czas największego dobrobytu i sytości w kuchniach wszystkich muzealnych chałup przenikać się będą zapachy przyrządzanych tam potraw. W jednej kipieć będą garnki z zupą brukwiową i tradycyjną Klitundplumen, w innej smażyć borówki z gruszkami i drożdżowe wafle, a w jeszcze innej palić się będzie zboże na kawę i ubijać masło. Napychane do jelit kiełbasy wędrować będą do domowej wędzarni. W piecu, z którego wyjmie się chleb, upiecze się drożdżowe baby. Dodatkową atrakcją tego spotkania będzie możliwość degustacji wszystkich potraw, dla wielu - możliwość odkrywania na nowo smaków i zapachów wsi. A uprzyjemni to muzyka, taniec i śpiew w wykonaniu zespołów ludowych. One też zaprezentują pomorskie zwyczaje żniwne i obrzędy weselne.

Prace wykonywane w poszczególnych zagrodach są tak dobrane, by odzwierciedlały charakter każdej z nich. W zagrodzie rybackiej to czas smołowania łodzi, szycia i naprawiania sieci, wędzenia ryb. W zagrodzie rolniczej zaś to czas omłotów, przygotowania ziarna na mąkę i przyszłoroczne siewy. To czas wykopów i zbiorów tego, co urodziła ziemia.


Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach

wróć